Un producte amb Denominació d'Origen està estretament vinculat a l'entorn en el qual ha estat produït. El formatge Mahón-Menorca no és una excepció; els factors geoclimàtics de Menorca -sòl, temperatura, humitat, etc.-, juguen un paper molt important en l'aroma i el sabor del formatge menorquí. D'aquesta manera, no és possible parlar del nostre formatge sense referir-se a l'espai en el qual s'origina.
El camp menorquí ha sabut mantenir un equilibri amb l'entorn i un desenvolupament econòmic respectuós i sostenible. S'ha aconsseguit una gran compatibilitat entre el desenvolupament de les activitats econòmiques, el consum de recursos naturals i la conservació del paisatge. Aquests factors han estat fonamentals per a que, el 1993, la UNESCO declarés Menorca com Reserva de la Biosfera.
Al voltant del món hi ha més de 400 reserves de la biosfera on s'experimenta amb el concepte de desenvolupament sostenible. Són llocs en els quals l'activitat humana es desenvolupa de forma compatible amb la conservació dels recursos naturals i del patrimoni cultural. A Menorca s'ha optat per la sostenibilitat, per a que les futures generacions de residents puguin seguir gaudint dels recursos naturals i de la bellesa
paisatgística de la qual disposem avui. Per aquest motiu, s'actua amb precaució sobre el territori, per a mantenir a llarg termini la qualitat de vida i els valors ambientals que han merescut la declaració de la UNESCO. Aquesta riquesa, aquesta simbiosi entre allò humà i allò natural, es transmet als productes del camp menorquí, i és un dels factors que els distingeix i els aporta la seva excel·lència.