El vincle que uneix el formatge amb l'illa de Menorca és fort i antic. Segons diferents fonts històriques, la presència del formatge a l'illa es remunta als primers assentaments humans, a finals del neolític. Sembla ser que els primers ramaders menorquins ja es van dedicar a l'elaboració de formatge, abans inclús de l'aparició de l'escriptura; restes ceràmiques trobades a diverses excavacions sostenen aquesta hipòtesi.
A èpoques posteriors, grecs i cartaginesos confirmen la presència i consum habitual de formatge a l'illa. En el període medieval, durant la dominació musilmana, diversos texts àrabs refereixen la importància de la producció de vi, carn i formatge a l'illa, alabant les seves qualitats.
En passar l'illa a mans de la Corona d'Aragó, el creixement de la producció de formatge i el seu comerç es van reflectir en els escrits de l'època. Aquesta progressió va continuar fins el punt que en el segle XVIII hi havia quatre vaixells dedicats exclusivament al comerç del formatge de Menorca amb ports importants del Mediterrani occidental. Aquesta activitat comercial, centrada en el port de Maó, va provocar que el formatge menorquí fos reconegut com formatge "de Mahón" en els llocs de destí, encara que el formatge no s'elaborés específicament en aquella ciutat. Aquesta imprecisió històrica va perdurar fins que, al 1998, es canvia la denominació oficial per passar a ser formatge "Mahón-Menorca", idea que reflecteix millor la procedència del producte.
En el passat més proper, la importància del formatge a l'illa no ha disminuit en absolut. La producció s'ha establert amb força i s'ha anat perfeccionant a partir d'una sabiduria ancestral transmesa a través de desenes de generacions de menorquins. Des de La Payesa entenem la nostra tasca com una continuació d'aquesta antiga tradició, com una aportació contemporània a aquest llegat mil·lenari, cosa que ens enorgulleix i ens impulsa cada dia a millorar.