Origen i història del formatge

Segurament, l'elaboració del formatge va ser descoberta per diferents comunitats al mateix temps. Les ovelles van ser domesticades fa 12.000 anys, i a l'antic Egipte es cuidaven vaques i se les ordenyava per aconsseguir llet, de manera que resulta lògic pensar que també es feien formatges. La llet es conservava en recipients de pell, ceràmica porosa o fusta, però com que era difícil mantenir-los nets, la llet fermentava ràpidament. La passa següent va ser la d'extreure el sèrum de la quallada per a elaborar algun tipus de formatge fresc, sense quall, de sabor fort i àcid. Conta la llegenda que un pastor àrab tornava a casa amb la llet de les ovelles a dintre d'una bossa feta amb el budell d'un dels seus xais i que després de caminar sota el sol, en obrir la bossa la llet estava cuallada, sòlida, feta formatge.

Els romans l'incorporaven a la seva dieta condimentant-lo amb farigola, pebre, pinyons i altres fruits secs. Els texts antics estan plens d'al·lusions al formatge, ja sigui fresc, cuallat, curat... A l'Antiga Grècia no es menjava sol, sino mesclat amb farina, mel, oli, panses o ametlles, i apareix a nombroses receptes de plats i postres.

El nom del producte prové de la paraula grega "fornos"; així s'anomenava el cistell per als formatges i d'aquesta paraula es deriven el "fromage" francès, el "formatge" català i el "formaggio" italià. En canvi, el "cheese" anglès, käse" alemany i el "queso" espanyol provenen del terme llatí "caseus". A l'Edat Mitja, les ordres religioses es van convertir en importants zones d'activitat agrícola i econòmica. A causa dels molts de dies de dejú, en els quals no es podia menjar carn, el formatge va adquirir una gran importància, de manera que es van anar creant diverses varietats del producte, aportant així varietat a la limitada dieta d'aquells temps.

Amb l'auge del comerç i l'augment de la població urbana, el formatge es va convertir en un producte important per a l'economia. Es va començar a comerciar amb formatge, fora de les zones de producció i més enllà de les fronteres, i quan es va colonitzar Amèrica es van exportar les tradicions formatgeres.

Al principi s'utilitzava llet crua, però al segle XIX el microbiòleg Louis Pasteur descobreix la pasteurització, que va canviar el procés d'elaboració del formatge. Així, es va començar a mesclar llet de diferents procedències i ramats per a obtenir un producte homogeni, i va disminuir considerablement el risc d'aparició d'organismes que poguessin fer malbé el procés.

Font: www.mundoquesos.com

A Espanya la producció del formatge es va iniciar amb llet d'ovella i cabra, i més tard amb llet de vaca, però a altres països s'utilitza també la llet de ren o búfal, com per exemple a Itàlia per fer la mozzarella.

Segons dades de USDA/FAS & EuroStat de l'any 2007, el consum de formatge per països està encapçalat per Grècia amb 37,4 kilos per persona i any. Els grecs són seguits pels francesos amb 23,6 kilos, els maltesos amb 22,5, els alemanys amb 20,6, els austríacs amb 18, els xipriotes amb 16,6, els estatunidencs amb 14,9, els argentins amb 11,1 i els australians amb 10,4. Per acabar la llista dels deu majors consumidors afegirem el Regne Unit amb 10,1 kilos. Aquestes dades poden variar ràpidament ja que, tot i que hi ha països on el consum es manté estable, n'hi ha d'altres com els Estat Units on s'ha incrementat molt, fins el punt d'haver-se triplicat en ens últims 30 anys.

desenvolupar per KodeaWeb
Explotaciones Pons Marín, S.L. | B07797822
Carrer Es Banyer, 64 | 07730 - Alaior (Menorca) | Tel +34 971 371 072
Inscrita al Registre Mercantil de Menorca, Foli 174, Tom 7, Secció 8, Fulla IM-321, Inscripció 1a
Política de Privacitat 1. Dades identificatives

Aquesta web és propietat d'Explotaciones Pons Marin, S.L. (La Payesa) domiciliada a C. Es Banyer, 64 - 07730 Alaior (Menorca) amb CIF B07797822. Figura inscrita al Registre Mercantil de Menorca [Registro mercantil].

2. Política d'Enllaços

Els links o enllaços amb altres pàgines web que apareixen a les pàgines de lapayesa.es s'ofereixen a efectes merament informatius, de manera que La Payesa no es fa responsable dels productes, serveis o continguts que s'ofereixen a les pàgines de destí ubicades a altres dominis.

3. Drets de Propietat Intel·lectual i Industrial

Tot el material que apareix a lapayesa.es pertany a ExplotacionesPons Marín S.L. i està protegit pels drets de propietat intel·lectual tal com s'estableix a la LPI. Qualsevol ús no autoritzat de forma expressa s'entendrà com una vulneració d'aquests drets i podria donar lloc a les sancions pertinents. Queda, per tant, prohibida la reproducció, explotació, alteració, distribució i difusió pública dels continguts d'aquesta web sense els preceptius permisos de l'autor.

4. Protecció de Dades o Política de Tractament de Dades de Caràcter Personal

Les dades proporcionades a través de la web són emmagatzemades en un fitxer de dades propietat d'Explotaciones Pons Marín S.L. que ha estat declarat, com és preceptiu, a la Agencia Española de Protección de Datos. Aquestes dades es dedicaran exclusivament a realitzar la contractació del servei sol·licitat i per a la notificació posterior de promocions o serveis en l'àmbit de la pròpia empresa. En cap cas seran cedits a terceres persones o empreses, exceptuant les exigides per la llei. Els fitxers podran ser tractats per empreses encarregades de tractament de dades i allotjament web. Aquests proveïdors han subscrit un contracte de serveis en el qual es comprometen a les mateixes condicions de tractament de dades que imposa Explotaciones Pons Marín S.L., tal com exigeix la LOPD.

Pot exercir els seus drets ARCO (Accés, Rectificació, Cancel·lació i oposició) mitjançant la pròpia web o enviant un correu electrònic a info@lapayesa.es.

El nostre sistema utilitza cookies. Comprovi a privacidad y cookies la nostra política d'ús.

5. Juridsicció i lleis aplicables

L'usuari accepta que la legislació aplicable al funcionament d'aquest servei és l'espanyola. Qualsevol controvèrsia sobre la interpretació o aplicació d'aquestes clàusules serà competència dels Jutges i Tribunals del domicili del consumidor. En el cas de clients residents fora de l'estat espanyol, els tribunals competents seran els de Menorca.

Contactar amb La Payesa
Formulari
971 37 10 72
Nom i llinatges *
Telèfon
Correu electrònic *
Missatge *
en enviar acceptes la política de privacitat

Els enviaments seran tramitats per MRW. Les despeses derivades de l'enviament correran a càrrec del client. Abans d'acceptar la comanda, aquest serà informat de les despeses exactes que es deriven del mateix.

Els productes adquirits es lliuraran a la persona/empresa en la direcció indicda, dintre del termini acordat per al tipus d'enviament.

Per a enviaments nacionals el termini de lliurament és de 24/48 hores (en dies laborables). Els enviaments internacionals requereixen una setmana aproximadament per ser lliurats.

En el cas que un article arribés en males condicions, el client té dret a que li sigui restituït o a un reemborsament dels seus diners. Per a això, el client ens ho ha de notificar en un termini màxim de 48 hores des de la recepció de l'enviament.

El termini de lliurament depèn del país de destinació de la comanda.

Tots els nostres productes estan avalats per més de seixanta anys d'experiència en el sector. La Denominació d'Origen Mahón-Menorca garanteix que els nostres productes reuneixen totes les característiques i requisits gastronòmics específics del formatge de la illa.

Per altra banda, el fet d'acollir-nos al programa APPC i a la norma IFS certifica el compliment de totes les normes i pràctiques de seguretat alimentària pertinents.

La modificació del país de lliurament afectarà les despeses d'enviament i el termini de lliurament.

Popup con las localizaciones de los productores